Ben jij een paardenbloem of een orchidee?

Heb je al gezien welke bloem in mijn logo staat? Een prachtige orchidee, eentje die mijn persoonlijkheid weergeeft, die van een introvert. En nee een introvert is niet verlegen of asociaal. Introversie en de extravertie zijn namelijk twee persoonlijkheidskenmerken die betrekking hebben op je energie en hoe je jezelf oplaadt.

        

Wellicht heb jij een heel ander idee over introverte of extraverte personen. Bij dat laatste denk je waarschijnlijk aan uitbundige en sociale personen, terwijl introversie staat voor stille en verlegen personen. Maar daar heeft het dus absoluut niets mee te maken. De metafoor van de paardenbloem en de orchidee geeft mooi weer wat nu het echte verschil is tussen beide.

Een paardenbloem of een extravert persoon groeit overal doorheen.  Het maakt hem niks uit of hij veel/weinig voeding/zonlicht krijgt. Paardenbloemen gedeien overal, ze zijn veerkrachtig en niet klein te krijgen. Als je ze probeert uit te trekken, komen ze eens zo snel en met meer terug.

Een orchidee of een introvert persoon daarentegen is enorm kwetsbaar, met weinig veerkracht. Ze zal snel verwelken als je ze in een omgeving zet, die te warm of te koud is of als ze te weinig water of licht krijgt. Zet je een orchidee echter in de juiste omgeving en je geeft haar de juiste voeding, verzorging en behandeling, dan zal deze prachtige bloem lang en ook telkens opnieuw bloeien. Als je jezelf als orchidee goed verzorgt, dan zal je spectaculair opbloeien.

Vaak denken mensen dat het verschil tussen extraverten en introverten erin zit in de mate hoe sociaal ze zijn. Extraverten zijn sociaal; introverten zijn verlegen. Maar dat is niet zo. Het heeft enkel en alleen maar te maken met energie, met de manier waarop ze hun batterij terug opladen.

Een extravert krijgt energie door zich te omringen met mensen. Zet een extravert op een feestje met veel mensen en veel lawaai, dan fleurt de extravert helemaal op. De extravert verlaat zo’n feestje dan ook helemaal opgeladen en vol energie.

Een introvert daarentegen verliest net heel veel energie in een drukke en luidruchtige omgeving. Dat wil echter niet zeggen dat een introvert niet graag naar feestjes gaat; het kost hem gewoon meer energie en meer moeite en op het einde van de avond zal de introvert redelijk leeggelopen naar huis gaan. Hij heeft dan nog heel wat prikkels te verwerken en om zijn batterij terug op te laden kiest de introvert nog even voor wat me-time.

Het verschil tussen extraverten en introverten zit hem niet in de mate van het al dan niet sociaal zijn, maar heeft alles te maken met het krijgen en verliezen van energie. Een extravert krijgt energie van externe prikkels, terwijl een introvert energie krijgt van zichzelf. De introvert zoekt de energie van binnenuit; de extravert van zijn omgeving.

Onze westerse samenleving is voornamelijk op extraverte personen en activiteiten gericht. Deze worden al van kinds af aan aangemoedigd en als dé norm beschouwd. Of je nu een introvert of een extravert bent, dat doet er in onze maatschappij niet toe. De extern gerichte maatschappij verwacht dat de introvert zonder enige problemen meedraait. Het probleem is echter dat de meeste mensen geen weet hebben van deze twee persoonlijkheidstypen of ze in ieder geval al foutief benoemen en dat als je als introvert kind opgroeit, je allerlei waarden en normen aanleert die niet bij jouw persoonlijkheid passen. Ze zijn niet van jezelf en je bent jezelf niet meer. Je pure-ik wordt bezoedeld, want als introvert kind probeer je te voldoen aan de verwachtingen van je ouders of van je omgeving. Je doet dit omdat het zo hoort, omdat van jou verwacht wordt en omdat je ook niet beter weet. Een bijkomend probleem, naast het feit dat je niet jezelf bent, hierbij is dat je als kind niet leert om je grenzen aan te geven en dat trek je door in je verdere volwassen leven. Een groot deel van de introverten weten niet dat ze introvert zijn en ze komen zichzelf op latere leeftijd tegen. Omdat ze het volgens de maatschappij ‘niet meer aankunnen’, maar eigenlijk omdat ze als kind niet hebben geleerd hoe ze voor zichzelf moesten zorgen, dat ze grenzen moeten aangeven en omdat ze niet weten hoe ze hun batterij terug moeten opladen. En net dit laatste is van cruciaal belang voor een introvert. Als je niet hebt geleerd hoe je je batterij terug oplaadt en je gaat telkens opnieuw over je eigen grenzen heen, omdat je anderen of je omgeving wilt pleasen, dan is het onvermijdelijk dat je uiteindelijk jezelf tegenkomt en is de kans groot dat je in een depressie of burn-out belandt.

Hoeveel mensen in je omgeving of misschien voldoe je hier zelf aan, ken je die kampen met een depressie of burn-out? Tegenwoordig kent iedereen wel iemand of krijgen we er vroeg of laat zelf mee te maken. Vaak zijn dit introverte personen, die niet hebben geleerd hoe ze in een extraverte maatschappij moeten overleven, net omdat hun opvoeding hierin te kort is geschoten, omdat ze het aangeleerd hebben gekregen om zich als extravert te gedragen of door zich extraverte kenmerken eigen te maken en omdat het inzicht en de kennis over deze persoonlijkheden ontbreekt. Je gaat met andere woorden door het leven met kenmerken die niet bij jou passen, maar die blijkbaar wel zo horen te zijn, en dus speel je je hele leven lang een toneelstuk waarvan je alles behalve gelukkig van wordt en wat je enorm veel energie vergt. En het is pas echt schrijnend omdat je het niet eens echt beseft wat er gaande is. Tot het moment dat je doorhebt dat je constant tegen dezelfde muur aanloopt en jezelf dus keer op keer tegen blijft komen. Dat is een cruciaal kantelpunt om er iets mee te doen. Om eindelijk jezelf te leren kennen en je introverte persoonlijkheid te omarmen. Zodat je leert op welke manier je energie kan bijtanken en zodat je leert om veerkrachtig te zijn en te blijven in onze extern gerichte maatschappij. Aan het aantal depressies, burn-outs, allerhande mentale problematieken en zelfdodingen, zien we dat de onwetenheid over hun eigen persoonlijkheid en het gebrek aan zelfinzicht bij introverten een groot maatschappelijk probleem geworden is. Laten we daarom streven naar meer openheid en naar meer kennis omtrent dit onderwerp. Kinderen zouden in de schoolse omgeving al spelenderwijs moeten kunnen kennismaken met de verschillende persoonlijkheidstypen. Ze zouden eveneens moeten leren dat er verschillende manieren zijn om je batterij terug op te laden en energie te krijgen. Zo vergaren ze op jonge leeftijd al enige zelfkennis en kennis over de mate waarin ze verschillen met elkaar. Als kers op de taart kunnen ze hieromtrent technieken en tips en tricks aangereikt krijgen om veerkrachtiger in het leven te staan.